Onderhoud geveldragers en lateien

Doordat een gebouw in onze maatschappij aan verschillende omgevingselementen blootgesteld wordt, ontsnappen ook onze geveldragers niet aan verschillende vormen van vervuiling. Zo kunnen chloriden of ijzerdeeltjes op de lateien terechtkomen, maar ook microstof zet zich dagelijks vast. Door deze vuilconcentraties verliest de geveldrager zijn natuurlijke glans en tasten de aanwezige chemische stoffen de coating aan. Dit proces wordt nog versterkt doordat de vuilconcentraties ook het regenwater langer vasthoudt op het profiel.

Daarom raden we aan om onze geveldragers regelmatig en op een goede manier te onderhouden en zo de levensduur en uitzicht van de lateien te verbeteren.

Onderhoud Catnic 1

ONDERHOUDSPROCEDURE

Het reinigen van de lateien neemt weinig tijd in beslag en kan gebeuren bij de reiniging van ramen en deuren.

Om het aanwezige vuil te verwijderen gaat men als volgt te werk;

– Verwijder eerst het grootste vuil door de latei af te spuiten met leidingwater, gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger.

– Benevel de latei vervolgens met een pH neutraal reinigingsmiddel (besteed hier extra aandacht aan eventuele agressieve, bijtende of schurende bestanddelen in het reinigingsmiddel) en laat dit even inwerken. Het resterende vuil kan dan met een zachte doek of spons (geen schuurspons!) weggenomen worden.

– Spoel tot slot grondig af met leidingwater.

Onderhoud Catnic 2

 

Voor lateien in een normale buitenomgeving is het aan te raden deze 1 à 2 maal per jaar te reinigen. Wanneer een grote vervuilingsfactor aanwezig is in de omgeving (industrie, spoorweg, kustgebied) kan men best 3 à 4 keer per jaar reinigen.